čtvrtek 30. března 2017

RECENZE: Big Magic


Pokud milujete četbu knih, možná vám alespoň jednou za život proběhla hlavou myšlenka o napsaní vlastní povídky. Autorka úspěšného románu Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert napsala knihu plnou motivačních příběhů a vlastních zkušeností, které popisují její cestu až na žebříčky bestsellerů.

Abych řekla pravdu, asi do poloviny knihy jsem pochybovala nad tím, jestli jsem vůbec cílová skupina čtenářů. Když jsem byla menší, psala jsem své vlastní příběhy, ale jelikož se u mě nejedná o prioritu, nevěnuji psaní tolik času. Autorka mě dokázala přinutit, abych místo nekonečného sledování youtube videí otevřela word a zkusila napsat něco nového. Pokud si procházíte psací krizí, ve které se nemůžete donutit v příběhu pokračovat, Big Magic je kniha, kterou si potřebujete přečíst. 

Elizabeth Gilbert se také zaměřuje na inspiraci, kterou personalizuje a popisuje jako pocit, který se k vám dostane a buď u vás zůstane, nebo si najde umělce jiného. Proto tak rychle zapomínáme skvělé nápady nebo rýmy k básničkám. Inspirace hledá jiného umělce, který nápad nezapomene a rozhodne se ho uskutečnit. Jestli si však múza vybrala vás, na svou myšlenku jen tak nezapomenete. 
 
 „Do whatever brings you to life, then. Follow your own fascinations, obsessions, and compulsions. Trust them. Create whatever causes a revolution in your heart.

Don´t let go of your courage the moment things stop beaing easy or rewarding. Because that moment? That´s the moment when interesting begins.“

Big Magic je doplněna o příběhy ze životů skutečných umělců. Řekli byste, že napsání knihy je možná jednoduchá věc, ale ve skutečnosti si autoři prochází různými fázemi, při kterých i pochybují o vlastních dovednostech a s výsledkem jsou málokdy spokojení. 

Kniha je hlavně pro umělce, ale pokud vás zajímá, čím si autoři vašich oblíbených titulů musí projít před publikováním, rozhodně mohu knihu doporučit i vám. Nicméně pokud vám umění nic neříká a hledáte jen zdroj motivace, podívala bych se raději po něčem jiném. 


Seznam e-shopů kde je kniha k dispozici a porovnání cen zde.

2 komentáře:

  1. Knihu som už čítala a je super, avšak ja som ju čítala v českom jazyku

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to celkem zajímavě :) Ne jako moje obvyklé čtení, ale zajímavě :) Knížku připisuji a svůj čtecí seznam, až budu někdy potřebovat inspiraci a kreativitu, pustím se do ní :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)