čtvrtek 2. února 2017

RECENZE: Kateřina Zaháňská



Autorkou této knihy je Helena Sobková, která se narodila v roce 1932. Své čtenáře oslovila hlavně díky práci Tajemství Barunky Panklové, za kterou získala cenu Českého literárního fondu. Celý svůj život strávila zkoumáním života Boženy Němcové, který ji dostal až k vévodkyni Zaháňské.

Kniha vydaná Mladou frontou na svých zhruba sto padesáti stranách vypráví příběh vévodkyně od útlých let, jejich přátel, rodiny, lásek a životních osudů. Autorka se však v knize nesoustředila pouze na Kateřinu Zaháňskou, ale i na její přátele, rodinu, manžele a příbuzné. Dozvídáme se tedy podrobně o životě šlechty na přelomu 18. a 19. století, o všech tradicích a zvyklostech, které je doprovázely. Vévodkyně je popisována jako vstřícná, přátelská a něžná dáma se smyslem pro humor, které nechyběl přehled o světovém dění, kultuře a politice. Její názory byly vždy velmi ceněné i mezi muži, tudíž byla vřele vítána na všech zasedání, banketech i jednání. 

Kateřina Zaháňská žila v letech 1781-1839, kdy byla v českých zemích u moci Habsbursko-lotrinská dynastie (Josef II, František I. Rakouský, Ferdinand V.) Titul se trochu dotýká i světového dění, do kterého patří války spojené s Napoleonem, kterým vévodkyně opovrhovala. 


Bylo krásné sledovat, jak se z malé dívenky vyrůstající na cestách ze Zaháně do Itálie stala vznešená paní, která svou vzdělaností a ladností okouzlila všechny dvory, na které vstoupila. Nezůstávala pozadu ani co se politiky týče, jelikož měla perfektní přehled o dění ve světě i v okolí. Bylo skvělé dozvědět se něco víc ze života dámy, která značnou část svého života strávila na zámku poblíž mého bydliště. Kniha je navíc doplněna o fotografie a korespondenci, která nám o to více přibližují život této dámy.

Titul mohu doporučit všem čtenářům, kteří v knihkupectví rádi zavítají k policím s osudy české i zahraniční šlechty nebo by se jen rádi dozvěděli něco více o vévodkyni, kterou znají z knížek Boženy Němcové. 

Víte, co na historických knihách miluji nejvíce? Je jedno, jestli byste mi odpověděli jeden z výše zmiňovaných žánrů, protože v historických knihách najdete úplně vše. Od romantiky, nadpozemských bytostí a čarodějnic až po krvelačné války a různé druhy umučení. Co více si přát?

Pokud jste někdy nějakou historickou knihu četli, určitě se pochlubte do komentářů! Budu moc ráda, když dostanu nějaký tip.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)