neděle 29. ledna 2017

RECENZE: #GIRLBOSS

Vážím si knih, které mi něco dají a nad kterými se mohu zamyslet. Podle mě motivačních knih není nikdy dost, tudíž by pod rukou každé ženy měla alespoň jedna tato kniha projít. Sophia Amoruso prostřednictvím své knihy #GIRLBOSS vypráví příběh svého malého obchůdku na Ebay, ze kterého se vyklubal obchodní řetězec vydělávající více jak 250 milionů dolarů. 

Je fascinující, že žena bez pořádného vzdělání dokázala z malého prodeje vintage oblečení vytvořit celosvětově známý obchod Nasty Gal, který je dnes v Americe jedním z nejoblíbenějších obchodů konkurující drahým značkám. Zajímavé je, že vše bylo vytvořeno bez půjčky, což se v dnešním světě jen tak nevidí. Někdo by mohl říci, že za úspěchem stojí štěstí nebo zázrak, ale sama autorka tuto frázi od srdce nenávidí. Za úspěchem totiž nestojí zelený čtyřlístek, který vám vykouzlí vše, co si přejete, ale tvrdá práce, bez které by se nic neobešlo. 

I don´t want to spend time thinking about things I don´t want to have a place in my life. You have to kick people out of your head as forcefully as you´d kick someone out of your house if you didn´t want them to be there.


Pro milovníky mody perfektní čtení, pro čtenáře nehledající nic jiného než čistou motivaci spíše zklamání. Záleží, z jakého pohledu se na knihu díváte. Pokud jste pozorní a dokážete číst mezi řádky, odnesete si nepřeberné množství rad do života, které se vám rozhodně neztratí. Pokud však nechcete u čtení moc přemýšlet a nebudete ve větách hledat hlubší význam, bude vám titul připadat jen jako autobiografie ženy, která si napsáním knihy chce získat více zákazníků do svého obchodu. 

Titul se však netočí pouze kolem návodu, jak vytvořit stejně populární obchod (i když rad je tam opravdu požehnaně), ale chce poukázat na to, že si člověk má jít za svými sny, ať už mu v cestě stojí cokoliv. Je jedno, jestli se vám lidé smějí nebo vám hází klacky pod nohy, protože to jediné, na čem opravdu záleží, je ten jeden jediný cíl, za kterým si jdete. Nedostanete to, po čem toužíte, pokud budete doma nečinně sedět a koukat na seriály, protože jen tvrdá práce a kreativita vás dostanou přesně tam, kam potřebujete. 

Kniha je psaná v krátkých kapitolách a je doplněna o fotky ze života autorky. Angličtina je střední úrovně, ale pokud už jste nějaký titul v angličtině přečetli, nebudete mít s tímto problém. Za sebe mohu říct, že jsem si v knize našla pár věcí, které mne zaujaly, ale jelikož se kniha točí kolem mody, nepatřila jsem asi do cílové skupiny čtenářů. Nicméně pokud vás příběh Sophie zaujal, rozhodně bych titulu dala šanci. 

The more you experiment, take risks, and make mistakes, the better you´ll know yourself, the better you´ll know the world, and the more focused you´ll be.
 

2 komentáře:

  1. Knihu som ešte nečítala a dokonca som si ju ani nevšimla, no môže byť dobrá


    Pozývam ťa na Valentínsku súťaž na mojom blogu o krásnu toaletnú vôňu od Beyonce :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize slyším poprvé, ale rozhodně se mi líbí myšlenka knihy! A hlavně cením to, že se autorka - podle tvých slov - o své rady dělí s ostatními. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)