pondělí 17. října 2016

RECENZE: How to be single


Představte si rušné ulice New Yorku s tisíci lidmi spěchajícími do práce, držící v rukou šálek potřebné denní dávku kofeinu. Teď si představte město, které nikdy nespí v noci – se zářivými reklamami upozorňující na nový kosmetický produkt nebo právě promítající premiéru filmu. Atmosféra kolem ve vás probouzí úplně jiného člověka a vy jste v ten jediný okamžik odhodlaní udělat úplně cokoliv. Zajdete do místního klubu a usadíte na první židli, na kterou vám padne pohled. O pár metrů dál u baru sedí parta kamarádek debatující nad svými osudovými příhodami ze života. 

Georgia – rozvedená matka dvou krásných dětí, od které manžel odešel k ženě, se kterou ji celou dobu podváděl. Vidíte jí odhodlání v očích. Odhodlání sbalit toho nejvíce atraktivního muže a dokázat si tím to, že i po čtyřicítce je schopna najít si přítele.
Julie – osmatřicetiletá žena, která zkrátka ještě nepotkala toho pravého. 

No a potom pár dalších nezadaných, které zoufale touží potkat prince na bílém koni. Jenže najít v New Yorku muže podle jejich představ zkrátka není možné. V dnešní době totiž hledají pouze úlet na jednu noc a nepotřebují se usazovat, natož s ženou nad pětatřicet let. 

Je to právě Julie, která se rozhodne jednat a procestovat velký kus země, aby od různých žen z celého světa zjistila, jak je to s randěním právě v jejich zemi. Ze získaných znalostí potom sepíše knihu „How to be single“, ve které pomůže ostatním nezadaným ženám najít toho pravého. 

Jenže se pro ni tento výlet stane mnohem větším zážitkem, než původně myslela. Čeká ji totiž spousta nových informací, zlomené srdce a pár špatných i dobrých rad. 

Teď mi řekněte vy, dámy… jak být nezadaná?

Myslím, že každá z nás někdy potřebuje knihu, u které se zasměje i pobrečí nad osudy druhých. Hlavním plusem jsou tu rozhodně postavy, které se s příběhem vyvíjí každá jiným směrem, tudíž si každá z čtenářek dokáže najít svou oblíbenkyni.  V příběhu sledujeme příběhy každé z nich a postupně se dozvídáme více o jejich charakterech. 

Kapitoly jsou doplněny o pravidla, která vždy najdete na jejich začátku. Jednotlivé příběhy se poté prolínají, tudíž vše na sebe hezky navazuje a nejsou nikde vyloženě hluchá místa. Mezi řádky nenajdete akční zvraty, které by vás posadily na židli, ale i tak každá z nás někdy potřebuje vypnout a soustředit se chvíli na něco jiného. A proč to tedy nemůže být parta nezadaných kamarádek a jedna akční cestovatelka poznávající tradice cizích zemí?

Netuším, jestli jsou fakta z knihy podložená, ale pokud nám autorka na konci nelhala, procestovala podobně jako Julia celý svět, jen aby dala těch pár stovek stran dohromady. Musím říct, že bylo zajímavé zjišťovat, jak ženy randí v Římě, Islandu, Indii nebo Číně. 

Podle příběhu byl také natočen film s Dakotou Johnson v hlavní roli. Od knižní předlohy se však v mnohém liší. Režisér pozměnil jak osudy všech žen, tak hlavní téma. Pokud milujete romantické filmy, nebude vám tento fakt tolik vadit, ale pokud jste zastánci knih, budete chtít režiséra zardousit švihadlem. 

Jedná se o knihu, která se zavděčí zkrátka všem ženám. Pokud tedy máte alespoň nějaké znalosti angličtiny, mohu tento titul jen doporučit. 



 Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji englishbooks.cz. Na knížku se můžete podívat zde.
englishbooks.cz


2 komentáře:

  1. Vyzerá super, vďaka za tip :) Ak budem mať viac času na čítanie, určite sa po nej poobzerám!

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, vypadá to zajímavě :) A hlavně jako vtipné odpočinkové čtení :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)