sobota 9. dubna 2016

RECENZE: Wonderland - Země divů


Autor: | Vydavatelství: Baronet | Počet stran: 384 | Rok vydání: 2016

Země divů (Wonderland) je zábavní park v jednom malém americkém městě ve státě Washington. Park, v němž nechybí dům hrůzy či muzeum klaunů, funguje jako lákadlo pro turisty a současně zdroj obživy pro celé město. Přinejmenším do chvíle, kdy je v jeho areálu objeveno rozkládající se lidské tělo. Onoho dne, kdy je mrtvola nalezena, nastupuje coby zástupkyně šéfa místní policie Vanessa Castrová. A jako kdyby toho stále ještě nebylo málo, mizí rovněž mladý chlapec, který v zábavním parku pracoval. Řádí zde snad kdosi, kdo unáší a vraždí mladé chlapce? A jak to všechno souvisí se zdejším zábavním parkem? Vanessa se přestěhovala do malého města, aby unikla své vlastní minulosti. Nepostavila ale místo toho sebe i svou rodinu rovnou do středu tajemné hry zákeřného vraha? Jenže tato hra teprve začíná a její konec nedokáže nikdo ani odhadnout...

   ~*~*~

Představte si život uprostřed malého městečka, ve kterém se nikdy nic neděje a jedinou místní atrakcí je zábavní park Země divů. Pro někoho možná vzrušující představa, pro novou zástupkyni policie Vanessu Castrovou otázka nové práce a spousta vyšetřování. Po smrti svého manžela se rozhodla se svými dětmi John-Johnem a Avou přestěhovat ze Seattlu do zkorumpovaného Seaside, ve kterém policie zábavnímu parku odpouští malé či velké přestupky a vše se zametá pod koberec. 

To se však brzo změní, jelikož Vanessa dostane místo zástupkyně a rozhodne se všechny záhady prošetřit. Její první pracovní den však není takový, jaký si ho předchozí večer vysnila. Na velké Kolo divů vyšplhá Blake Dozier, udělá si selfie, které zanedlouho obletí celý svět a hned druhý den je pohřešovaný. Před kolem se na zemi objeví mrtvola, ale pitva popírá fakt, že by se mohlo jednat o bývalého zaměstnance parku Blakea. 
Na povrch začínají vyplouvat zmizení, která policie ledabyle zametla pod koberec. Vanessa se rozhodla najít vraha, ať už jí to bude stát cokoliv. Bude to bývalý majitel Země dívů Nick Bishop, jeho neteř Bianca - nynější výkonná ředitelka nebo někdo ze zaměstnanců?

Autorkou této knihy je kanadská spisovatelka Jennifer Hillier, která vyrůstala v Torontu a nyní žije v Seattle. Miluje svého manžela, kočky a Stephena Kinga. Nakladatelství Baronet na červen chystá od autorky vydat knihu Řezník a v dubnu Wonderland - Země divů.


Já osobně jsem nikdy v zábavním parku nebyla. Klauni mě sice neděsí, ale po zhlédnutí několika hororů opravdu začínám o svém přesvědčení pochybovat. Po dočtení této knihy se tam snad ani nikdy nepodívám. To, co tento titul doprovázelo, bylo tajemno, strach a neskutečná touha dozvědět se vše co nejdříve. 

Autorka si vás získá hned první kapitolou, po které zkrátka musíte pokračovat dál. Nechci vám o knize prozrazovat mnoho, jelikož bych vás připravila o spoustu překvapení a dějových zvratů. Nikdy si nemůžete být jisti, kdo z postav je na jaké straně. V první kapitole si můžete jednu oblíbit a na druhé ji začnete nenávidět. Jedna vám připadá podezřelá a za pár kapitol je brutálně zavražděna.

Celé prostředí, do kterého autorka příběh zasadila, bylo zkrátka perfektní. Dodávalo to ději mlhavou oponu, za kterou se schovávali vrazi a oběti znásilnění či umučení. Autorčin styl psaní je opravdu čtivý, tudíž i kdyby vám kniha nesedla (o tom opravdu hodně pochybuji), tak zůstanete přišpendlení až do konce.

Jednu hvězdičku musím odebrat za konečné rozuzlení. Nebylo vůbec špatné a myslím, že to Jennifer Hillier vymyslela opravdu šikovně, ale čekala jsem něco, co by mě po tak skvělém příběhu posadilo s otevřenou pusou na židli.  
I přes to mohu Wonderland - Země divů doporučit všem čtenářům, které jsem touto recenzí alespoň trochu nalákala. Ve středu koukejte běžet do knihkupectví, jelikož byste zkrátka udělali obrovskou chybu, kdyby vám tato novinka unikla.  

Vychází už 13. 4. 2016!

 
Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Baronet.cz. Na knihu se můžete podívat zde.

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) I když ta knížky asi není nic moc pro mě, ale zkusím se po ní poohlédnout a budu nad tím uvažovat. :)

    Mimochodem, pořádám na blogu soutěž o knížky, tak bych byla opravdu moc ráda, kdyby ses zúčastnila.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem včera dočetla a páni! Byla jsem z ní úplně vedle! :O
    Tajemná a strašidelná atmosféra se na mě přenesla a celkově... prostě úžasná kniha!
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivujem ťa, že sa odvážiš takú knihu vôbec chytiť, nie to ešte čítať. Ja mám strach už len zo samotného obrázka. Nemám rada klaunou a táto obálka by mi robila nočné mory

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s 2ma GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze :) ale víc se mi líbí tato obálka, než zahraniční :) Knihu si přidávám na seznam :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj. Zaujala mě jedna kniha, ale je ješte v angličtině. Neznáš nějakou stránku, kde píšou kdy budou knihy v češtině? Kdyžtak pošli link. Děkuju :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)