neděle 24. dubna 2016

RECENZE: Potrhaná křídla - Ruta Sepetysová

 Autor: | Vydavatelství: Cooboo | Počet stran: 296 | Rok vydání: 2014

New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se ji snaží stáhnout dolů?

   ~*~*~
 
Když se řekne New Orleans, většině z nás se vybaví muzika, saxofony a zábava v každém baru, do kterého vstoupíme. Pro Josie však tohle město znamená spoustu zklamání, intrik, zrad a panenku, kterou ji matka kdysi dávno slíbila a nikdy nekoupila. Člověk, který by ji měl vychovávat a učit novým věcem, po večerech vysedává v baru s cigaretou a koktejlem v ruce, čekající na muže ochotné zaplatit za jednu noc v její společnosti. Město je plné mafie a zrad, které budou chtít Josie stáhnout dolů a zničit všechny její sny o normálním životě a vysokoškolským vzděláním. Je dívka dostatečně silná na to, aby se z New Orleans dostala a nechala za sebou všechna ta zklamání, která ji vlastní matka postavila do cesty?

Autorkou této knihy je americká spisovatelka Ruta Sepetysová, která se narodila v Michiganu a dnes žije se svou rodinou v Tennessee. Spousta z vás ji nejspíš zná jako autorku celosvětově známého titulu V šedých tónech, který autorka napsala na počest obětí, které přišly o život za stalinské éry. O Rutě Sepetysové si můžete přečíst více na jejím webu zde.

,,Není znamenité krásy, aby v ní nebylo kouska podivnosti." - Sir Francis Bacon 



Hlavní hrdinka Josie Moraineová přiroste k srdci každému knihomolovi. Je to silná a pracovitá dívenka, která to od začátku nemá vůbec lehké. Prožívá své první lásky a zklamání bez člověka, který by ji měl být tou největší oporou. Bydlí v malém bytečku nad místním knihkupectvím, ve kterém pracuje se svým kamarádem Patrickem. Většina děje se tedy odehrává buď mezi regály, nebo ve skladě mezi krabicemi právě dovezených knih.  

Druhá část příběhu už není tak radostná, jako ta první. Josie si přivydělává uklízením v bordelu, ve kterém její matka pracuje. A i když si mezi ženami našla moc dobré kamarádky, posměšné výrazy v očích lidí na ulici ji ukazují, že nikdy nebude lepší. Nikdy se nepostaví na vlastní nohy a nikdy nebude lepší než její matka. 

Po přečtení autorčiny první knihy, jsem zatoužila vlastnit i její druhou knihu - Potrhaná křídla. A i když se příběhy nemohou lišit více, autorčin styl psaní je stále velmi čtivý a postavy jsou vykresleny tak živě, až vám z toho pomalu začne mrazit v zádech. Krátké kapitoly vám zaručí rychlou četbu, u které se vám budou listy papíru otáčet sami od sebe a vy se tak za chvíli ocitnete na úplném konci. 

Pokud máte rádi knihy s dějovými zvraty a nečekanými zápletkami, tak Josiin příběh nejspíš nebude pro vás. V průběhu čtení vás nic vyloženě neposadí s otevřenou pusou na židli a nezanechá pár minut bez dechu. Pokud ale hledáte odpočinkovou četbu, u které můžete jednoduše vypnout, tak bych se v knihkupectví v oddělení společenských románů rozhodně zastavila.

Potrhaná křídla jsou příkladem toho, že nepotřebujete akcí nabitý děj, pokud máte věrohodné postavy. Vystačí vám jednoduchý příběh, ve kterém si nikdo nehraje na hrdiny ani postavy s duší z ocele.  Jestli je ve vás schovaná duše romantika, která má ráda smutné a nespravedlivé příběhy, tak byste si neměli tuhle knihu nechat ujít.

 Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji megaknihy.cz. Na knihu se můžete podívat zde.

8 komentářů:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst už strašně dlouho a tvá recenze mě jen utvrdila v tom, že bych si ji opravdu neměla nechat ujít. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu mám ve svém seznamu dlouho a už si ji musím konečně koupit. Já hledám nějakou oddechovou knihu na prázdniny a tohle bude určitě dobrá volba, tak snad mě moc nezklame. Výborná recenze! :)
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Podle anotace mě tahle knížka příliš nelákala, ale jako pohodová oddechovka vypadá dobře :) Tak snad na ni jednou dojde řada a dostanu se k ní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povedená recenze. Šedé tony jsem si chtěla přečíst a ještě jsem to nestihla a už je tu od paní autorky další lákavá kniha. Díky za doporučení!

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu som ešte nečítala a ani som sa pri nej nezastavila. Veľmi sa mi aj napriek tomu páči tvoja recenzia, len škoda toho "neutrálneho" hodnotenia. Radšej siaham po knihách, ktoré majú vyššie hodnotenie

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  6. Na obě dvě knihy od autorky se chystám a nemohu se dočkat... upřímně jsem ale na V šedých tonech natěšená více :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se Potrhaná křídla velmi líbila, V šedých tónech jsem teda nečetla, ale autorka mě tím naprosto získala :) Mě to naopak docela dostalo do kolen ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)