neděle 13. prosince 2015

RECENZE: Šepotání

Autor: A. G. Howardová | Rok vydání: 2015 | Nakladatelství: Cooboo | Počet stran: 416

 Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?


   ~*~*~
 Říše divů vykreslená hororovým způsobem.

Přemýšleli jste už někdy nad tím, co byste dělali, kdybyste pocházeli z rodiny samotné Alice Liddelové - známé také jako Alenky z Říše divů? Žili byste obyčejný život nebo se po hlavě vrhli do králičí díry a prozkoumali svět, který vaše babička objevila? 
I když nám může připadat, že život Alyssy může být fantastický a plný dobrodružství, nemá to mladá hrdinka vůbec jednoduché. Slyší totiž rozhovory květin a hmyzí šepotání, které její matku přivedlo do blázince. Její stav se každým dnem stále zhoršuje a tak se Alyssa rozhodne vydat na útěk a trhlinou v zrcadle se dostat do samotné Říše divů, ve které musí po boku svého tajemného přítele Morphea napravovat všechny chyby, kterých se Alenka dopustila.

Autorkou této knihy je americká spisovatelka A. G. Howard, která se narodila v Massachusetts a nyní žije  se svým manželem a dětmi v Texasu. Když zrovna nepíše, ráda se věnuje lyžování, zahradničení a ježdění na kole. Pokud se chcete o autorce dozvědět více, můžete se podívat na její blog zde.
Hlavní hrdinkou tohoto příběhu je přátelská, vtipná a zvědavá Alyssa, která vyrůstá se svým tatínkem a spoustou dětské fantazie. Dívenka však není tak obyčejná, jak by se čtenářům mohlo zdát. Z mrtvých broučků si vyrábí mozaiky, jezdí na skateboardu a už od dětství navštěvuje svou maminku, kterou dostalo do blázince hmyzí šepotání. 
Vše se mění v okamžiku, kdy mladá hrdinka zjišťuje, že je Říše divů doopravdy skutečná. Po boku svého nejlepšího kamaráda Zacha se vydá do hlubin říše Lewise Carrolla a poznává všechny bytosti, které tato země skrývá.

Na knihu jsem četla už spousty kladných ohlasů, bohužel mě tyhle "knižní trendy" spíše odradí, než vyloženě nadchnou, proto jsem Šepotání v obchodech přehlížela a nevěnovala mu pozornost. Dlouho jsem uvažovala nad tím, jestli si ji mám koupit nebo nemám, ale nakonec zvítězila zvědavost a nakonec jsem si její čtení náležitě užila.

První část knihy byla velmi napínavá, tajemná a chvílemi naháněla i hrůzu. Uprostřed druhé části jsem se na chvíli ztratila, tudíž musím i přes všechny klady jednu hvězdičku odebrat. Také mně na
knize mrzely překlepy, vynechaná slova, ale i jiná slova, která v příběhu neměla co dělat. 

Ať už jste příznivci příběhu Lewise Carrolla nebo ne, přetvořený příběh z pera A.G.Howardové vás určitě mile překvapí. I když čtenář některé části knihy očekává, Šepotání má své vlastní kouzlo a už samotným námětem čtenáře chytne na začátku a už nepustí.

Jedná se o pohádkovou knížku, která vás vrátí do dětských let a překvapí v mnoha směrech. I když je to psána spíše pro mladší čtenáře a je doprovázená láskou a milostným trojúhelníkem, na své si příjdou určitě i zástupci starších čtenářů a užijí si ji úplně stejně. Pro mě se Šepotání stalo milým překvapením a už se moc těším na druhý díl!


2 komentáře:

  1. Priznám sa, že spisovateľku a ani knihu nepoznám. Vyzerá ale veľmi lákavo a tak ju skúsim pozrieť v obchode :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju vianočnú GIVEAWAY o kozmetiku, šperky ale aj knihy

    OdpovědětVymazat
  2. Do přečtení Šepotání jsem se celkem hrnula, protože Alenka v Řiši divů je moje nejoblíbenější pohádka, ale toto zpracování mě nijak nenadchlo. Zelené písmo v knížce bylo nádherné, ale do stylu psaní Howardové jsem se prostě nemohla dostat. Ale jelikož nesnáším nedočtené série, tak sérii Šepotání prostě zvládnu přečíst :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)