neděle 27. září 2015

RECENZE: Vraždy v norimberských ulicích

Autor: J. Sydney Jones | Rok vydání: 2015 | Nakladatelství: Grada | Počet stran: 304

 Zatímco se Evropa připravuje na Norimberský proces, v ulicích zničeného města řádí vrah… Norimberk se stal mrtvým městem. Dvě třetiny obyvatel utekly nebo zemřely, uprostřed města čeká 30 000 těl na pohřbení do masového hrobu. A budou tu souzeni ti nejhorší váleční zločinci v ohromném procesu za pozornosti celého světa. Ale v temných ulicích města vládne chaos. Zatímco se armáda Spojených států soustředí na boj s Rudou armádou o nadvládu nad válkou zdecimovanou Evropou, po ulicích Norimberku se pohybuje vrah, který se naopak soustředí na okupační vojáky. A Nathan Morgan se ze špiona musí ještě jednou stát „obyčejným“ detektivem…

   ~*~*~
 Už na základní škole jste se ve svých učebnicích zajisté učili o poválečné Evropě a o spoustě problémů, které s koncem druhé světové války ve světě nastaly. Země byly zpustošené a spousta lidí byla - ať právem či neprávem - odsouzena k trestům smrti či dlouhému životu strávenému za mřížemi.

Hlavní hrdina - kapitán Nathan Morgan - to už od začátku nemá vůbec lehké. Je totiž jedním z detektivů, kteří jsou povoláni k tomu, aby opět do ulic vnesli bezpečí a pořádek. Město je zničené válkou, téměř bez populace. Jednoho dne však v ulicích začne řádit vrah, který si své oběti hledá v řadách okupačních vojáků.  Kdo je ten člověk, který nechává zavražděné okupanty vykrvácet a poté je opuštěné s vytrhlými listy starého románu složených v dlani nechává na pospas osudu?

Autorem této knihy je rakouský spisovatel J. Sydney Jones, který se narodil ve Vídni a dnes žije se svou manželkou a synem v centru Californie. Mezi jeho další knihy patří například The Empty Mirror,  Requiem in Vienna,  The Silence,  The Keeper of Hands nebo  A Matter of Breeding. Pokud se chcete o autorovi dozvědět něco více, můžete navštívit jeho blog zde


Norimberk snad už navždy bude město poválečných procesů, které se v letech 1945-1946 v Německu odehrály. Osobně se o poválečnou literaturu opravdu hodně zajímám, tudíž mi tato novinka od nakladatelství Grada zkrátka nemohla uniknout. 

Autor je rozhodně skvělým vypravěčem. Každou situaci vám popíše do sebemenších detailů a nevynechá jedinou myšlenku hlavních hrdinů. Do příběhu také místy vkládá kapitoly z pohledu vraha, které děj ozvláštnily, a bylo rozhodně zajímavé vidět jednotlivé situace z pohledu někoho jiného.

I přes všechny klady, které tato kniha bezpochyby má, však nemůžu skrýt jisté známky zklamání. Většina pasáží na mě byla opravdu hodně zdlouhavá a místy jsem se do čtení musela až přemlouvat. Nejsem člověk, který by u čtení rád přemýšlel, tudíž jsem se po většinu času v textu ztrácela a nemohla se do něho pořádně začíst.

Jedná se o detektivní příběh, který vás zavede do období poválečného Německa, ve kterém jsou zločiny trestány smrtí a vrahové po dopadení pohřbíváni v masových hrobech. Ještě před čtením bych vám doporučila kouknout na ukázku a přesvědčit se, jestli vám styl autora bude opravdu sedět. 

Pokud vás kniha zaujala - přečtěte si ji. Každý v knihách hledá něco jiného... To, co jsem hledala já, jsem však bohužel v této nenašla. 


 Za poskytnutí recenzního e-booku mnohokrát děkuji palmknihy.cz. Na knihu se můžete podívat zde.

3 komentáře:

  1. Knihu neznám a ani mě moc nezaujala, takže se do ní asi pouštět nebudu, jedině když budu mít nedostatek knih (což se asi nestane :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze!! Docela se o tohle období zajímám, tak se po knížce kouknu:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)