středa 5. srpna 2015

RECENZE: Nadaný žák (Stephen King) - Audiokniha

 Autor: Stephen King | Vydáno v roce: 2012 | Nakladatelství: Tympanum | Odkaz: zde

 Todd Bowden zjistí, že v sousedství žije Kurt Dussander, který se skrývá pod cizím jménem. Chlapec zločince pozná a nabídne mu dohodu za mlčenlivost. Odměnou mu bude vyprávění o tom, co se opravdu dělo v koncentračních táborech za druhé světové války. Dohoda je uzavřena a chlapec tohoto muže začíná navštěvovat. Jeho vyprávění má však nedozírné následky. Informace ho nenechávají chladným a začínají ho měnit, takže další hrůzné činy na sebe dlouho nenechají čekat.

 
  ~*~*~
Kniha začíná životem mladého chlapce, který žije se svou rodinou uprostřed malého městečka. Má skvělé známky, milující rodinu, vlastní kolo a zásoby videoher na celý život... zkrátka vše, co by si třináctiletý chlapec může přát. 
Jednoho dne mu však do oka padnou dvě zaprášené krabice ležící ladem u jeho nejlepšího kamaráda. Pod víčkem se skrývaly desítky výtisků časopisů z druhé světové války. S neskrývanou zvědavostí chlapec pomalu obracel jednu stránku za druhou a tajil dech nad všemi obrázky a novými informacemi. Kdo by kdy řekl, že se z tohoto chytrého a - bezpochyby nadaného - žáka stane takové vraždící monstrum?

Po pár týdnech mladý chlapec zjistil, že se v sousedství skrývá Kurt Dussander - utajovaný příslušník SS. Todd se rozhodl starce navštívit a pod záminkou předčítání ho psychicky vydírat a ponižovat. Jenže to ještě nevěděl, že má se starcem společného mnohem více, než si kdy mohl myslet.
"Život je tygr, kterého musíte popadnout za ocas, a když neznáte povahu té šelmy, tak vás sežere."

Autorem této knihy není nikdo jiný než Stephen King - americký spisovatel, který má na svém kontě již nepřeberné množství hororů a thrillerů. Autor vystudoval University of Maine, kde také přispíval svými povídkami do tamního časopisu. Mezi jeho nejslavnější díla patří jeho prvotina Carrie, kterou vydalo nakladatelství Pocket Books v roce 1973.
Co se týče zpracování, tak si nemohu vůbec na nic stěžovat. Nadaný žák je kniha opět pouze namluvená, bez hudebního doprovodu či střídání hlasů. Ze začátku jsem měla trochu problém si na hlas Jaroslava Dolečka zvyknout, ale po pár úvodních kapitolách jsem si ho oblíbila a zbytek audioknihy si moc užila. Příběh vypráví jasně a zřetelně, tudíž se nemusíte bát toho, že byste u poslechu usnuli a utekla vám tak značná část příběhu. Pan Doleček udělá z pouhého poslechu ojedinělý zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Nadaný žák je kniha o chlapci, kterému se mrknutím oka zvrhl celý život. Ať už máte historii rádi sebevíc či se ji raději vyhýbáte, Stephen King dokázal napsat něco, co tu ještě nikdy předtím nebylo. Příběh je zajímavý od začátku až do samotného epilogu, při kterém budete poslouchat s pusou do kořán a usilovně přemýšlet nad stále se blížícím koncem.
To, co vzpomínky dokáží je neuvěřitelné a ještě teď mně mrazí při pomyšlení na některé scény.

Autor dokázal sepsat skvělý příběh postavený na tajemství, skrytých lží a bezmocnosti. Já ho osobně řadím mezi ty nejlepší, které jsem z pera tohoto autora kdy četla.


Za poskytnutí audioknihy mnohokrát děkuji audioteka.cz. Knihu si můžete stáhnout zde.
http://audioteka.cz/uz-je-tady-zas,audiokniha.html

5 komentářů:

  1. Nadaný žák se mi moc líbil v knižní podobě, jsem ráda, že i Audioverze stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tvoje recenze se mi moc líbila:) Po audioknize se určitě podívám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) Jsem zvědavá, co na ni budeš říkat:)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. Knihu jsem četla a moc se mi líbila:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)