pátek 22. května 2015

RECENZE: Můj život u sousedů

V originále: My life next door | Autor: Huntley Fitzpatrick | Vydalo: CooBoo | Počet stran: 360

 Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich…… až jednoho letního večera za ní vyšplhá Jase Garrett. Jak dopadne jejich první láska? Vše je téměř dokonalé až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý Samanthin svět. Musí se náhle rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.


 ~*~*~
Popravdě snad ani nenacházím slova, která by byla schopná popsat mé pocity po dočtení této knihy. Tato kniha mi i přes svou zdánlivou jednoduchost dala opravdu strašně moc a já si toho neskutečně vážím.

Můj život u sousedů je první kniha z pera americké spisovatelky Huntley Fitzpatrickové. I přes to, že se řadí mezi díla young adult, v ní jen těžko najdete nereálné vztahy, milostné trojúhelníky nebo neoriginální zápletky, které většina knížek pro mladé bezpochyby má. Tento příběh je tak reálný a opravdový, že vám to bude místy trhat srdce a vám se písmena na řádcích s postupem času rozpijí slzami. 

Ačkoliv bydlí vedle sebe, rodiny Samanthy a Jase by se snad už nemohly lišit více. Sam žije se svou matkou senátorkou, která si až příliš potrpí na dobré způsoby a vychování. Zato Jase pochází z hlasité, chaotické a obrovské rodiny, kde panuje převážně uvolněná atmosféra a život nemá striktně daná pravidla.
Tudíž není divu, že má Samantha výslovně zakázáno s Garrettovými navazovat jakýkoliv vztah, který by mohl byť jen malinko narušit kampaň její matky. Ta si totiž myslí, že jsou odporní, nezodpovědní a v jejich domě vládne chaos a nepořádek, který se do jejich čtvrti nehodí a dělá jim ostudu. 
Samantha se i přes všechna varování vydá prozkoumat tajemství, které zahaluje dvorek pár metrů od jejího okna a její život se s příchodem jedním z Garrettů od základů změní.

 "One thing my mother never knew, and would disapprove of most of all, was that I watched the Garretts. All the time."

Věřte mi, že Jase byl ten nejlepší přítel, kterého byste kdy mohli mít. Chytrý, roztomilý, legrační, a trpělivý. Také se mi líbilo, že byl otevřený a upřímný a že mu na Sam záleželo a ve všem ji podoroval. Věřte mi, že mi i slza ukápla, když se v těch nejhorších chvílích jeho života zvládl postarat o své sourozence a nepřestával bojovat za to, na čem mu doopravdy záleželo.
Oba dva se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonalé až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý jejich svět


Stojím si za tím, že Můj život u sousedů je jedna z nejlepších young adult knih, které jsem měla kdy možnost si přečíst. Je to nádherné a dechberoucí čtení, které vám nedá spát a při kterém přehodnotíte vše, co jste se ve svém životě zatím naučili. Já osobně knihu dočítala ve dvě ráno a to jen proto, protože si našla místo v mém srdci a já jí chtěla dočíst bez ohledu na můj spánkový deficit nebo budík nařízený na proklatě brzkou hodinu. 

I přes všechny klady, které tato kniha bezpochyby má, se musím trochu pozastavit nad konečném rozuzlení, které mě v jistém ohledu maličko zklamalo. Já bych osobně trochu přitlačila a nejmenované osoby víc potrestala, ale i tak se jedná jen o malé detaily, které stejně nic nezmění na tom, že tato kniha byla naprosto perfektní a rozhodně ji mohu doporučit všem, kteří hledají oddechové, ale přesto kvalitní čtení

Fitzpatricková odvedla skvělou práci. Hlavní postavy v jejím podání působily neskutečně reálně, a i když se jedná o knihu plnou přátelství a lásky, tak nám místy ukazuje tvrdou realitu života a jeho nečekaných zvratů. 
Rozhodně nečekejte příběh z pohledů dvou naivních lidí, kteří poprvé poznávají kouzlo lásky. Příběh Samanthy a Jase je tak nádherný, že jim ho budete závidět, ale přesto místy tak tragický, že je až budete litovat. 

Každý si na tomhle příběhu najde to své a pokud vás kniha nezaujala a nechcete jít dát šanci, tak vám s lítostí musím oznámit, že děláte obrovskou chybu.

9 komentářů:

  1. Můj život u sousedů jsem četla před docela dlouhou dobou a kniha se mi líbila. Nemůžu říct, že by to byla nejlepší nebo jedna z nejlepších young adult knih, co se mě týče, ale byla to milá oddechovka. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, na tuhle knihu se už dlouho chystám, už ji mám dokonce i doma, ale jaksi stále není čas... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem četla minulé léto, je to skvělá oddechovka :))
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. :) Nejspíš si knížku připíšu na nekonečný to-read list, protože realistické YA zní fajn. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já sice knihy tohohle typu obvykle nečtu, ale tahle by za pokus stála! Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze :).
    Knihu jsem darovala sestře k narozeninám, ale nějak ji to nezaujalo, takže si ji asi přečtu sama :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Tuhle knížku mám už ve wishlistu nějakou dobu, ale přidala jsem si ji tam jen tak nějak podle názvu a obálu, protože se mi moc líbila, ale ještě jsme se nějak nedostala k tomu přečíst si na ni nějaké recenze.. Tvoje je první a budu se opakovat, když řeknu, že mě zase přesvědčila o tom, abych si s koupí téhle knížky do nejdřív pospíšila... Ale na tuhle se fakt mimořádně těším, takže už se fakt nemůžu dočkat, až ji budu mít doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych řekla pravdu, tak já si jí také dala do to-read seznamu jen kvůli té obálce:D Ale ta kniha vážně stojí za to!:)
      Děkuju moc za komentář:)

      Vymazat
  8. Tuhle knihu miluji! Nebyla jsem si jí jistá, když jsem si ji pořizovala. Ale úplně předčila mé očekávání. Nádherná četba... Prostě jedna z oddechovek, která mě opravdu okouzlila a nedám na ni dopustit. :o)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)