čtvrtek 28. května 2015

RECENZE: Labyrint: Útěk

V originále: The Maze Runner | Autor: James Dashner | Vydalo: Yoli | Počet stran:356

 Když se Thomas probudí ve výtahu, nepamatuje si nic než své křestní jméno. Nemá žádné vzpomínky na rodiče ani na domov a netuší, jak se dostal tam, kde je. Jeho paměť je prázdná.
Není však sám. Když se výtah otevře, Thomas zjistí, že má kolem sebe chlapce, kteří ho uvítají na Place, širokém prostranství uzavřeném vysokými kamennými zdmi.

 ~*~*~
Příběh této knihy pojednává o skupince mladých lidí, kteří se ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě. 
 
  "Nice to meet ya, shank. Welcome to the Glade."
 
Placeři, jak si tato skupinka říká, nevědí, proč nebo jak se tam ocitli. Vědí jen to, že se každý den otevřou kamenné brány do labyrintu, jenž je obklopuje a stejně tak se každou noc pevně zavřou. Jednou za měsíc přiveze výtah nového chlapce - Thomase, který nám očima hlavního hrdiny převypráví celý příběh a provede nás každým zákoutím jejich vězení - nekonečně proměnlivým bludištěm obklopující Plac za vysokými kamennými hradbami. Představuje jedinou cestu ven - a zatím se z něj nikdo nedostal živý.

Pár dní po příchodu Thomase se ve výtahu objeví dívka, kterou tu v Placu plném chlapců nikdo nečekal. Náš hlavní hrdina začíná mít "záblesky z minulosti," které mu napovídají, že on je ten jediný, který tu zná vůbec nějaké odpovědi.
 
 “Just follow me and run like your life depends on it. Because it does.”
 
Abych řekla pravdu, tak jsem se nejdřív viděla film, který u nás vyšel v září minulého roku a sliboval mi 114 nezapomenutelných minut v přítomnosti mého nejoblíbenějšího herce - Dylana O´Briena. Zpětně toho vůbec nelituji a film už jen kvůli tomu skvělému obsazení vřele doporučuji.
 
Autorem této trilogie je dvaačtyřicetiletý americký spisovatel James Dashner, který žije se svou manželou Linette a čtyřmi děti v Rocky Mountains. Nejvíce ze všeho je vděčný, že se mu dostalo možnosti vydělávat na živobytí psaním příběhů, a do značné míry se domnívá, že je ten nejšťastnější chlap na světě. James je autorem trilogie The Maze Runner, The 13th Reality a A Door In The Woods.

Už na začátku bych snad mohla říct, že tato kniha byla pro mě neskutečně velkým překvapením. Užívala jsem si ji od začátku až do úplného konce, který mě zkrátka tak překvapil, že jsem  o pár minut později běžela do knihkupectví pro další díl. Labyrint si oblíbíte už jen kvůli stylu autora, se kterým je tato kniha napsaná. Dokonale vás vtáhne do děje a bude vás udržovat napnuté i v těch méně záživnějších částech knihy. 
 

 Mně osobně přišel začátek ve filmu šíleně zdlouhavý - což na druhou stranu chápu, když vezmu v potaz minutáž, kterou musel splnit. Tudíž jsem v knize byla překvapená, že se autor pomalým rozjezdem příliš nezajímal a hned nám po úvodním seznámení do Placu strčil pár překvapení, abychom se měli čeho bát a on nás udržel napnuté až do samého konce. 
 
Pokud jste se ještě k této trilogii nedostali, doporučuji vám, abyste se nejdříve podívali na film (což v normálním případě nedělám.) V knize bylo pár míst trochu matoucích a kdybych neviděla film, asi bych si danou situaci neuměla dobře představit a to by mě od čtení zajisté odradilo.

Thomas na mě působil jako zvědavý, inteligentní a odvážný chlapec, který se ocitl v přítomnosti nepředvídatelné skupiny lidí, kteří podle všeho věděli více, než říkali. Díky své povaze si získá váš obdiv a vy budete pociťovat jeho smutek, zoufalství a potřebu vědět alespoň základní fakta a znát svou vlastní minulost. 
Už jen kvůli postavám, které nás příběhem provází, se vám kniha určitě zalíbí. Autor dokázal popsat opravdu věrohodně jejich kladné i záporné vlastnosti a oni tak působili - vezmeme-li v potaz jejich věk - velice reálně.
 
Nakonec bych knihu tedy mohla doporučit všem, kteří si chtějí dát pauzu od klasických young adult knížek a zkusit něco nového. Netvrdím, že to bylo perfektní, ale pokud máte rádi napětí a dobrodružství - myslím si, že si knihu užijete a dáte šanci i druhému dílu.

Trailer k filmu | Jaký je váš názor?:)

 

7 komentářů:

  1. Já jsem viděla film a jsem hodně zvědavá na knihu. Píšeš opravdu skvělé recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu si už chcem dlhšie prečítať, ale stále nejako váham :D Ale videl som všemožné traileri a vypadá to super :) A pekná recenzia! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Labyrint se mi děsně líbil :) Ještě jsem se nedostala k přečtení dvojky, ale jsem náramně zvědavá, jak se s ní autor popasoval. Rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších dystopií. Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Film se mi strašně moc líbil, ale ke knize jsem se ještě nedostala. Ale dostanu ji k narozeninám a moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Viděla jsem film a ke knize jsem se bohužel zatím nedostala... Ale z filmu jsem byla nadšená!
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze, pro mě byla tahle kniha docela zklamání. Ne, že by byla nějak špatná, ale těšila jsem se na ní jako malé dítě na Vánoce, no a nakonec moje očekávání nesplnila...

    OdpovědětVymazat
  7. Docela bych si ji přečetla, ráda riskuju :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuju za každý komentář! Moc si jich vážím:)